Derviş Sofraları
Paylaşım:
Derviş Sofraları Tasavvufta Yeme İçme Kültürü ve Sofra Adabı
Bu Kitabı Satın Alın

Kitap Künyesi:

Barkod: 9789759915414

Sayfa Sayısı: 404

Ebat: 19 x21 cm

Yayın Tarihi: Aralık 2007

Kategori: Yemek

Kitap Hakkında:

Mevlevilikte kaşığın sapı sağa, çukur kısmı sofranın üstüne gelecek biçimde ters kapatıldığını buna “kaşık niyazda” denildiğini, Alevilik-Bektaşilikte ise kaşığın çukur kısmının yukarı baktığını buna da “kaşık duada” denildiğini biliyor muydunuz? Alevilik-Bektaşilikte lokmanın sohbetin bahanesi olduğunu, lokmayla birlikte yapılan sohbetin gönülleri ve ruhları hoş ettiğini biliyor muydunuz? Ahilikte suya bir tutam tuz atılıp “bu şeriattır”, bir tutam daha atılıp “bu tarikattır”, üçüncü tutamdan sonra da “bu hakikattir” dendiğini ve talibe tuzlu su içirildiğini biliyor muydunuz? Yeşilliklerin şeytanı kovduğunu, çalışkanlığı sembolize eden suyun kini ve haseti söndürdüğünü, tuzun dengeyi ve ölçüyü simgelediğini, pilavın ve helvanın törensel bir yiyecek olduğunu biliyor muydunuz? Ekmek yiyip şükredin, helva yiyip tatlanın.

Kitap Hakkında:

Mevlevilikte kaşığın sapı sağa, çukur kısmı sofranın üstüne gelecek biçimde ters kapatıldığını buna “kaşık niyazda” denildiğini, Alevilik-Bektaşilikte ise kaşığın çukur kısmının yukarı baktığını buna da “kaşık duada” denildiğini biliyor muydunuz? Alevilik-Bektaşilikte lokmanın sohbetin bahanesi olduğunu, lokmayla birlikte yapılan sohbetin gönülleri ve ruhları hoş ettiğini biliyor muydunuz? Ahilikte suya bir tutam tuz atılıp “bu şeriattır”, bir tutam daha atılıp “bu tarikattır”, üçüncü tutamdan sonra da “bu hakikattir” dendiğini ve talibe tuzlu su içirildiğini biliyor muydunuz? Yeşilliklerin şeytanı kovduğunu, çalışkanlığı sembolize eden suyun kini ve haseti söndürdüğünü, tuzun dengeyi ve ölçüyü simgelediğini, pilavın ve helvanın törensel bir yiyecek olduğunu biliyor muydunuz? Ekmek yiyip şükredin, helva yiyip tatlanın.

Yazar Hakkında:

1959 yılında Gümüşhane’de doğan Sahrap Soysal, ODTÜ Kimya Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1983-1998 yılları arasında çeşitli şirketlerde yönetici olarak çalıştı. 2000 yılında “Mutfakta Keyif” programıyla televizyonculuğa başladı. Anne Ben Acıktım, Bir Yemek Masalı (2005 Gourmand Yılın En İyi Yöresel Yemek Kitabı Ödülü), Sevgilim Akşama Ne Pişirdin (2006 Gourmand Onur Ödülü), Derviş Sofraları (2007 Frankfurt Kitap Fuarı En İyi Mutfak Tarihi Kitabı Ödülü), Kalaylı Kaplarda Alaylı Yemekler, Her Eve Lazım Salata ve Mezeler adlı kitapları Doğan Kitap tarafından yayımlandı.Birçok gıda firmasına çeşitli kitaplar da hazırlayan Soysal, halen televizyon programlarının yanı sıra Hürriyet gazetesinde yemek yazarıdır. Doktor Nuri E. Soysal ile evli ve üç çocuk annesidir. Yazarın Sayfası Yazarın Sayfası

Doğan Kitap Tarafından Yayımlanan Diğer Eserleri:

  • Doğan Holding
  • Doğan Kitap
Doğan Yayınları Copyright © 2022 | Tasarım ve Uygulama: Carbon Interaktif